dossier

Kucharz VIP Filip Schmidt

Nazywam się Filip Schmidt i jestem doświadczonym szefem kuchni oraz doradcą kulinarnym, dla którego gotowanie jest czymś więcej niż zawodem – to pasja, z której czerpię autentyczną radość. Możliwość kreowania nowych smaków i dań oraz sprawiania przyjemności innym ludziom jest po prostu intrygująca i daje mi mnóstwo satysfakcji.

Proponuję Państwu wyjątkową podróż do mojego świata smaków i aromatów – jako kucharz VIP zaprezentuję go z przyjemnością w ramach warsztatów i pokazów kulinarnych podczas dowolnej imprezy i uroczystości.

Kuchnia polska to ten właśnie smak… smak dzieciństwa, który pamiętamy najbardziej. Na moim podniebieniu zapisał się niezwykle wyraźnie dzięki babci i mamie. Co dzień mogłem przyglądać się i próbować wszystkiego co przygotowywały. Byłem ciekawy i otwarty na nowe i tradycyjne; na niestandardowe i bardzo klasyczne. Próbowałem wszystkiego, co było w zasięgu małych rączek… Lubiłem rozsmakowywać się w różnych daniach wszędzie i o każdej porze.

Od małego, z dziką przyjemnością, odwiedzałem z rodziną rozmaite restauracje. Ich klimat, zapach, smak i to coś, co w powietrzu. Inspirowały mnie, kształtowały i pozwoliły określić kierunek rozwoju zawodowego.

Mój obecny styl, w klimacie Neo Bistro ukształtowało doświadczenie zdobyte głównie za granicą. W kolorowej i pachnącej Hiszpanii, klasycznej i wysublimowanej Francji, w tradycyjnych Niemczech, a nawet u samego Księcia Liechtensteinu. Wachlarz moich popisowych dań zawiera pozycje kuchni międzynarodowej, inspirowane klasyczną kuchnią europejską, ale przede wszystkim naturalną kuchnią polską. Potrawy wpisują się bardzo wyraźnie w trend slow food.

Zawsze tylko świeże produkty przyprawione solidną porcją humoru serwowane od serca i z pasją! I tak już ponad 20 lat.